Aktuella länkar

tidningensyre.se – Nu avgör Nato vad som är sant

Sverige ska gå med i Natos center för strategisk kommunikation, Stratcom, meddelade regeringen häromdagen. Det har varit på gång ett tag, men fördröjts av ”kritiska falanger i båda regeringspartierna som helst skulle vilja slippa samarbete med Nato överhuvudtaget” skriver Svenska Dagbladet.

Beslutet är fattat men beslut kan rivas upp. Kan de där kritiska falangerna i regeringspartierna fatta lite mod och sätta igång? Och eventuella kritiska falanger i en del andra partier? Att outsourca sin källkritik till Nato i försvar mot ryska internettroll är att göra bocken till trädgårdsmästare. Tyvärr tycks regeringen ha gjort det för länge sedan.

utrikesmagasinet.se – Hans Blix – Säkerhetspolitiska debatten är för närsynt

Att Sverige i det läge som uppstått i norra Europa diskuterar sin försvarsförmåga är självklart motiverat. Men det borde ske inom en granskning med ett säkerhetspolitiskt vidvinkelobjektiv.
De flesta – däribland säkert den ryska ledningen – utgår från att Sverige oundvikligen skulle dras med på den västliga sidan, om en väpnad konflikt skulle bryta ut mellan Ryssland och väst. Igelkottens tid är förbi. Frågan hur Sverige kan undvika krig handlar därför främst om och hur den farliga spänning som nu råder kan minskas och en öst-västlig konflikt förhindras. De ansträngningar som EU med Tyskland och Frankrike i spetsen gör för att få slut på Ukrainakonflikten och förhindra ett nytt kallt krig, och förnyad bipolaritet, är av central betydelse för Sverige och vi måste som EU-medlem och Östersjöstat vara engagerade i dem.

Man kan få ta del av en debatt på Kulturhuset i Stockholm om rysk respektive svensk propaganda från den 5 oktober, på newsvoice.se
Video ca 48 min filmad med handkamera men ljudkvalitén är OK.
Utgångspunkten är Mattias Göranssons, som är en av fyra i panelen, artikel i Magasinet Filter om den svenska propagandan. I panelen finns också Martin Aagård som skriver på Aftonbladet Kultur. Daniel Wiklander, från Ordfront. Och Katarina Tracz, bl.a. medlem i McCain Institute, som förekom i föregående inlägg om Svenska Atlantkommittén.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s