Bra artikel av två fd militärer

alliansfriheten.se – Det kalla krigets återkomst, Per Blomquist och Arvid Cronenberg

Rivaliteten mellan de båda ledande världsmakterna har skjutit ny fart. Och högt uppsatta svenska militärer har hoppat på bandvagnen. En krigsglad kamarilla i Krigsvetenskapsakademien har vädrat morgonluft och skamligt tagit sig orådet att utnyttja akademins auktoritet till en intensiv propaganda för Sveriges anslutning till Nato.

”En konflikt i Sveriges närområde må vara mycket osannolik. Men konsekvenserna, om den likväl skulle bryta ut, riskerar att bli katastrofala. Den politiska ledstjärnan måste därför vara att ge det bidrag vi kan till att detta överhuvudtaget inte inträffar”.
Det är alltid freden vi bör satsa på – inte kriget, allt enligt Bringéus.
Men vad säger då våra tappra ledamöter i Krigsvetenskapsakademiens krigskamarilla? Av allt att döma delar de inte Bringéus’ mening. En svensk anslutning till Nato kan väl knappast ses som en fredsinvit, snarare som ett klarläggande så till vida att ryssarna definitivt kommer att inrangera oss i ledet av potentiella fiender och vid ett krigsutbrott behandla oss därefter. Mot bakgrund av detta förefaller det föga välbetänkt att vi nu under djupaste fred i Nordeuropa skulle kasta oss i armarna på världens starkaste – och alltjämt stridande – militärpakt.

 

svd.se – Kalla kriget-läge för ÖB:s man i Natos högkvarter

När Peter Hultqvist åker tillbaka till Sverige efter försvarsministermöten vid Natos högkvarter finns en svensk delegation permanent kvar i Bryssel.

Den svenska Natodelegationen är en egen myndighet med ett drygt 15-tal anställda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s