Fredspris till Maj-Britt Theorin

etc.se – Sverige måste göra mer för fredsarbetet

Så här lät det när Maj Britt Theorin tilldelades ”Folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente” av Fredsrörelsen på Orust.

Med Alva Myrdal, Inga Thorsson, Maj Britt Theorin och Olof Palme framträdde Sverige som en ledande fredskraft i världen, teoretiskt och praktiskt. Då Gorbatjov inspirerades även av den svenska folkrörelsen för fred inleddes en nedtrappning av supermakternas kärnvapenarsenaler.
Med Clintons och Bushs presidentperioder vändes utvecklingen till vapenproducenternas fördel. Exporten ökade, långvariga krig inleddes och hat- och hotpropagandan underbyggde en ny upprustningsvåg med utveckling av nya kärnvapen.
Vad hände med Sverige? Vårt land anpassades till hat- och hotpropagandan. Vapenexporten växte och samarbetet med Nato ledde till godkännande av krigen i Jugoslavien och Irak, direkt medverkan i Afghanistan- och Libyenkrigen och utvecklades ända därhän att Värdlandsavtalet antogs av Riksdagen den 25 maj 2016. Utländsk trupp kan nu stationeras i Sverige. Kärnvapen är inte undantagna. Sverige är Natos återkommande övningsområde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s