FRA och åsikts och yttrandefrihet

Svenska FRA en viktig partner i ett av USA dirigerade statliga nätverk för hackare. Sverige ses som en viktig partner för USA  och ses som en drömpartner i cyberkriget. Läs Torsten Kälvemarks artikel på Aftonbladets kultursida.
Hack för hjälpen, Snowden, Så blev FRA USA:s drömpartner i kalla cyberkriget

Eakin lyfter fram ett par faktorer som gjort Sverige till en drömpartner i cyberkriget. För det första går en stor del av rysk datatrafik via kablar genom Sverige. För det andra har Sverige en extremt liberal lagstiftning kring dataintrång, plus ett parlament som aldrig ställer några kritiska frågor om vad FRA egentligen har för sig. Han tar som exempel ett dokument där företrädare för det amerikanska signalspaningsorganet NSA noterar att uppgifter som deras brittiska kollegor kan ha svårt att legalt få fram, utan krångel kan levereras av Sverige.
När FRA:s dåvarande generaldirektör Ingvar Åkesson och hans medarbetare i april 2013 träffade NSA:s ledning för den årliga avstämningen fanns det också med en talande mening på agendan: ”Ett tack till Sverige för dess fortsatta arbete mot den ryska måltavlan med ett understrykande av den centrala roll som FRA spelar som en ledande partner i arbetet mot det ryska objektet, inklusive Rysslands ledning, energi och kontraspionage”.

Att kritisera Nato gör oss inte till ryssvänner, Agnes Hellström & Pierre Schori: Ska vi i Sverige bara tillåtas ha en syn på säkerhetspolitik?

De som är kritiska till Natomedlemskap eller värdlandsavtalet med denna kärnvapenallians är alltså antagonister, som inte hör hemma i Sverige. Ska vi i Sverige bara tillåtas ha en syn på säkerhetspolitik, det vill säga Peter Hultqvists och Natoanhängarnas?

Stina Oscarson – Frågan är vad vi ska försvara?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s