Fredsmarscher

fib.se – Fredsmarscher den 14 maj

Söndagen den 14 maj fredsmarsch i Stockholm, torget vid Gullmarsplan kl. 12.30, avmarsch kl. 13.00 mot Medborgarplatsen. Där vid 14-tiden tal av Agneta Norberg Sveriges Fredsråd, Pelle Sunvisson ordförande i FiB/K och Carl Schlyter MP riksdagsman. Konferencier Staffan Ekbom ordf. Nej till Nato. Jim T Saint rappar.

Söndagen den 14 maj fredsmarsch i Göteborg. Samling vid Linnéplatsen/Slottsskogen kl. 13.30. Start med musik kl. 14.00. Feministiska kören, Jan Hammarlund och Jazzmusiker för fred. Konferencier Karin Utas Carlsson Fredsam, Göteborg och Kampanjen Stoppa Aurora. C:a kl. 15.00 avmarsch till Esperantoplatsen. Där musik av Jan Hammarlund och tal av Gunnar Westberg Svenska läkare mot kärnvapen och Harriet Johansson Otterloo fredsaktivist.

 

tidningensyre.se – Fredsrörelsen samlar till motstånd

I september anländer tusentals militärer till Göteborg, som är ett av huvudområdena för Försvarsmaktens övning Aurora 17. Flera medlemsländer i Nato deltar och många oroar sig för att övningen innebär ytterligare ett steg närmare militäralliansen. Under parollen Stoppa Aurora samlar sig nu fredsrörelsen till protest.

Aktivisterna inom Stoppa Aurora är dock en heterogen grupp vars åsikter kring militären och försvaret kan skilja sig åt.
– Alla som är emot Aurora behöver inte vara pacifister, säger Karin Utas Carlsson. Man kan vara emot närmandet till Nato och ändå vara för ett svenskt militärt försvar. Ett defensivt försvar är inget som vi i Stoppa Aurora har någonting emot, men det finns en skillnad i att ha ett eget försvar och att gå in i en krigsallians som för krig utanför sina egna länder. Att slåss på andra platser är ju inte ett försvar, det är anfall.
Karin Utas Carlsson ifrågasätter också bilden av hotet mot Sverige.
– Det verkar som att man måste ha en fiende, framför allt från Natos sida. Genom att måla upp en fiende rättfärdigar man sin egen existens. Men vem är det som hotar oss egentligen? Det är inte Ryssland. Det är miljöhotet, klimathotet, vår egen livsstil och att man har ett militaristiskt tänkande runt om i världen. USA och Nordkorea kan råka i kärnvapenkrig när som helst. Det är ju det som är hotet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s