Aktuella inlägg

etc.se – Starkt motstånd mot nytt kärnvapenförbud

Om bara några veckor kan världen få sitt första förbud mot kärnvapen. Över 130 FN-medlemsstater och hundratals organisationer förhandlar nu detaljerna och hoppas komma i mål den 7 juli. Men inga kärnvapenstater är med, och USA jobbar hårt för att sänka förbudsplanerna.

alliansfriheten.se – Ett beslut i fel riktning

Dagens Nyheter meddelade att regeringen inom kort kommer att besluta att Sverige går med i den brittiskledda styrkan Joint Expeditionary Force (Jef). Försvarsminister Peter Hultqvist motiverade detta med att det var naturligt mot bakgrund av det militärsamarbete som under senare tid byggts upp med Storbritannien.

Jef är att gå i helt fel riktning. Försvarsmakten måste inriktas på att värna vårt territorium i enlighet med Försvarsberedningens tydliga markering att det nationella försvaret kommer främst och att vi inte som under en tidigare period skall prioritera deltagande i operationer utomlands.
Sveriges knappa militära resurser skall inte användas för styrkor under befäl av främmande makter. Ett deltagande i Jef riskerar också att omgivningen kan ifrågasätta vår alliansfrihet.

Ulf Bjerén – Nej till Nato – bevara Sveriges alliansfrihet

Försvarsminister Peter Hultqvist höll 16 maj ett sensationellt tal inför sin amerikanska kollega James Mattis. Han pekade ut Ryssland som det stora hotet och avslutade: Mot denna bakgrund och det ömsesidiga intresset går vi nu ihop med USA som vi gjorde på 1700-talet.
Betänk innebörden av denna historiska referens!
Mattis å sin sida behandlade Sverige som det vore ett protektorat. Han proklamerade ensidigt att USA är Sveriges beskyddare utan att Hultqvist replikerade med hänvisning till Sveriges officiella alliansfrihet!
En småstat ställd under en stormakts vingar ökar inte säkerheten utan utsätter sig tvärtom för risken att bli mål för vedergällning i ett krig med kärnvapen. Detta borde besinnas av varje ansvarsfull medborgare.

Ord och inga visor om Nato, av en holländare –
jinge.se – Att avskaffa Nato, en monstruös organisation

Nato förutsätts värna föregivna västliga värderingar som enligt förståsigpåarna härstammar från upplysningens bidrag till den västerländska kulturen. Men det undkommer hängivna Natoanhängare, vilka inte kan förmå sig till att begrunda möjligheten att vad de länge trott utgöra ett värn, i själva verket blivit till en destruktiv kraft som tillintetgör dessa kvalitéer och principer.
Det föreligger vidare ett mer gripbart/legalt skäl till varför Nato är en monstrositet. Alliansen styrs av icke-valda krafter i Washington men är inte ansvarig inför identifierbara enheter inom den amerikanska militära apparaten. Den är inte ansvarig inför någon styrande institution inom den Europeiska Unionen. Dess högkvarter i Bryssel befinner sig i själva verket utanför lagens ramar. Dess relationer med ”underrättelsetjänster” och dessas hemliga verksamhet försiggår i det fördolda. Vem som uträttar vad och var är frågor på vilka ingen klar, rättsligt handlingsbar information kan frambringas.
Nato har därmed blivit till ett redskap för nedtryckning som saknar all samklang med demokratisk politisk organisation. En autokrat som strävar efter oinskränkt herravälde för att agera över hela världen skulle i Nato finna de ideala institutionella arrangemangen. Allt detta borde vara ytterst oroväckande. Emedan det innebär att Nato numera blivit till en av de förskräckligaste organisationerna i världen som samtidigt blivit politiskt så oåtkomligt, uppenbarligen, att det inte i hela Europa finns någon instans som kunde ta ett grepp om den och få den att upplösas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s