Fler inlägg om kärnvapenförbudet

jinge.se – USA får inte styra svensk säkerhetspolitik

Stockholms fredsseminarium 2-3 september samlade ca 140 deltagare första dagen och närmare 100 deltagare andra dagen. Detta uttalande antogs då mötet avslutades.
————————————
Förenta Staterna har genom sin försvarsminister James Mattis och sin chargé d’affaires David Lindwall satt press på Sveriges regering med krav på att Sverige inte ska ratificera det FN-avtal om kärnvapenförbud som vårt land antagit tillsammans med 121 övriga länder.
Sedan mer än 50 år har Sverige drivit kamp mot kärnvapen nationellt och internationellt. Sedan 1963 gäller riksdagens beslut att Sverige inte ska ha kärnvapen.
Sveriges regering måste omedelbart avvisa USA:s fräcka inblandning i svensk politik och klargöra att Sveriges säkerhetspolitik beslutas av Sveriges folk, inte av främmande makt.
Enligt Förenta Staternas talespersoner kan ett förbud mot kärnvapen störa vårt lands samarbete med Nato. Det bekräftar att värdlandsavtalet öppnar för kärnvapen och innebär en stor risk för vårt lands säkerhet.
Sverige är och ska förbli ett alliansfritt land, ej medlem i Nato.
Sittande regering och Sveriges riksdag måste ratificera FN-avtalet om förbud mot kärnvapen.

3 september 2017
Deltagare vid Stockholms fredsseminarium
———————————–

alliansfriheten.se – Säkerhetspolitiken bestäms av Sverige

”Svenska regeringen röstade under våren för en FN-resolution om avskaffande av kärnvapen. Regeringen skall nu lägga förslag till riksdagen om ratificering av konventionen. Företrädare för den amerikanska administrationen har emellertid på olika sätt försökt påverka den svenska linjen.

Vad beslutet än blir är det en fråga som skall avgöras av Sverige självt utan att utländska makter lägger sig i.
Det ligger dock i svenskt intresse att skriva under konventionen, även om det på kort sikt inte kommer att medföra någon nedrustning. Sverige har en lång tradition av att driva på för internationella överenskommelser som begränsar utveckling och produktion av kärnvapen. Det har säkerhetspolitiskt stärkt Sverige genom att vi uppfattas som alliansfritt och pådrivande för fred.
Kärnvapen är inte i första hand ett militärt vapen utan ett politiskt. Kärnvapenmakter använder dem som ett argument, öppet eller indirekt, för att hävda sitt inflytande i olika delar av världen.
Tillfällig eller permanent placering av kärnvapen i andra länder ger en stormakt möjlighet till inflytande och påtryckningar. Enligt icke-spridningsavtalet skall en kärnvapenmakt garantera att den har kontroll över kärnvapen, om den placerat ut sådana i länder som förbundet sig att inte inneha kärnvapen. En sådan kontroll kan ge en stormakt förevändningar för långtgående inblandning i landets inre angelägenheter och användas för olika krav på militära och andra åtgärder.
Det är ett av skälen till att Sverige inte skall tillåta kärnvapen på sitt territorium vare sig i fredstid eller i krig. Ett annat skäl är att kärnvapen på svenskt territorium ökar spänningarna i vår region och kan göra att vi blir förstahandsmål i ett krig.
Regeringen har i diskussionen om det så kallade värdlandsavtalet med Nato gång på gång förklarat för svenska folket att kärnvapen inte är tillåtna på svenskt territorium. Det är bra. Den linjen bör vi hålla fast vid och inte ge efter för USA:s och Natos påtryckningar.
Då USA hävdar att försvarssamarbetet försvåras om Sverige skriver på reser det frågor kring försvarsminister Peter Hultqvists avtal med Washington i maj i år. Om där ingår någon överenskommelse som bygger på att USA skall tillåtas ha kärnvapen på svenskt territorium i fredstid eller i krig, måste detta klargöras för svenska folket.”

svd.se – ”Vår säkerhet kan inte bygga på hot från kärnvapen”

Alla protester mot ett internationellt förbud mot kärnvapen och alla hot som uttalas om konsekvenserna om Sverige skriver på, bekräftar hur oerhört viktigt det är att avtalet undertecknas. Utrikesminister Margot Wallström behöver allt stöd hon kan få, skriver Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

ikff.se – Debattens alla missförstånd om kärnvapenförbudet

svd.se – USA pressar fler länder att dumpa kärnvapenavtalet

svd.se – ”Aurora – ännu en del av outsourcingen?”

Både Nato och Ryssland har på senare tid ökat sin militära närvaro i Östersjöområdet och båda sidor har genomfört stora övningar. Det kan inte ligga i Sveriges intresse att bidra till att ytterligare öka spänningarna, skriver Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

8dagar.com – Flaggan i topp, Hultqvist?

En amerikansk general ställer krav på svensk säkerhetspolitik. Vi får inte binda upp oss vid ett kärnvapenförbud, säger han, och hotar med allvarliga konsekvenser.
– Fuck off, vore det givna svaret från en svensk försvarsminister (amerikanskt diplomatspråk). Men vad svarar Peter Hultqvist?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s